ATENȚIE!!!! Soacra mică s-a cărăbănit pe http://soacramica.wordpress.com/ !!!!!!!!!

luni, mai 26, 2008

Despre cum sa vorbim in public. Nu ca politicienii nostri. (p 1)

Spuneti sincer, care din politicienii nostri va fascineaza prin felul lor de a spune lucrurile? Pe cine sunteti gata sa-l urmati, doar dupa cinci minute de discurs? Sau, macar sa-l votati, ca tot suntem intr-un an preelectoral.

Nu stiu cum se face, dar oamenii care au ca meserie vorbitul in public, in frunte cu politicienii (de la noi mai ales), schiopateaza tare la capitolul acesta. Te plictisesti de moarte de discursurile din parlament sau de dezbateri politice televizate care se transforma in circ.

Am rasfoit nu demult conspectele din timpurile studentiei la arta oratorica. Chiar daca n-am facut stiinte politice, antrenamentul de la orele celea m-a salvat de nenumarate ori pe la interviuri si dezbateri. M-am gindit ca poate a prinde bine cuiva asa ca deschid un mini-ciclu de lectii despre cum sa vorbim in public.

N-am sa ma opresc la « confectionarea » discursurilor, ca-i plictisitoare tare treaba, ci la « punerea lor in scena », la confectionarea « sarmului » si mai ales ma voi opri de nenumarate ori la improvizare.

Incepem cu un exemplu arhicunoscut si convingator.

La o serata mondena, Lady Astor, se intoarce spre Winston Churchill, care obisnuia sa vorbeasca cu voce puternica, si-i spune:" Daca ati fi fost sotul meu, v-as fi strecurat otrava in ceasca cu ceai !" Churchill a ridicat sprincenele si i-a raspuns: "Daca as fi fost sotul dumneavoastra, l-as fi baut."

Deci, incercati sa porniti de la regula celor 3 S : sinceritate, spontaneitate, simplitate.

Sinceritate: cautati sa spuneti ceva cere vine din interiorul vostru, emotiile pe care le simtiti la moment. Nu incercati sa pareti ceea ce nu sunteti. Publicul simte foarte bine notele false in intonatia voastra.

Spontaneitate: cuvintele trebuie sa izvorasca cu usurinta din gura oratorului, sa fie destinate auditoriului astfel incit fiecare sa se recunoasca in ele.

Simplitate: nu faceti discursuri sau improvizari lungi. Publicul va aprecia mai mult o fraza spusa la timp si la momentul potrivit, decit un discurs lung si plictisitor pregatit zile intregi inainte.

Deci, nu uitati, ca orice aparitie in public, trebuie sa fie sincera, spontana si simpla. Ca sa fie apreciata ;)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cel mai mult dintre aceste 3 S-uri imi place "Simplitatea".

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

si mie imi place :)

dar daca in simplitatea aceasta nu-i nici dram de emotie, daca e falsa, neconvingatoare?

Anonim spunea...

Nu cred ca Simplitatea inseamna lipsa de emotie, falsitate si neconvingere...

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

poti da un exemplu ca sa inteleg mai bine ce vrei sa spui?