ATENȚIE!!!! Soacra mică s-a cărăbănit pe http://soacramica.wordpress.com/ !!!!!!!!!

joi, mai 15, 2008

Rataciti in… limbi straine (partea I)

Cu cit tara e mai saraca cu atit mai mult se simtite tendinta de a invata limbi straine. De ce? Stim cu totii raspunsul. Sau ne pricepem. Pai limbile deschid usile, striga sloganul european, nu-i asa? Asa e. Dar mai este si o nuanta abia simtita, ascunsa adinc in subconstientul nostru ca o consolare « daca-s sarac, lasa macar sa par destept ».

Daca nu sunteti de acord cu termenul « destept », participati la vreo conferinta internationala de la noi si urmariti aerele ingimfate a unui orator care vorbeste in …aha, mai ales engleza ;) Deci, vrem sa fim homus destepticus acasa si mai ales peste hotare (cunoastem cu totii legendele despre « cit de prosti is occidentalii ceea, ca stau ca idiotii si string puzzle-uri, iaca nooooi !!!!! »).

Si nu stim cum se face ca raminem destepti doar la noi acasa, ca peste hotare khe khe khe... nici pina in ziua de azi nu pot stringe un puzzle :( Sper ca altii sa descurca mai bine ca mine. ;)

Orice moldovean cind s-a vazut pentru prima data peste hotare, poate sa va descrie in doua cuvinte socul lingvistic (de la usor pina la intens) pe care l-a simtit. Putini insa o vor face, va asigur, asta ca sa nu stirbeasca din imaginea sa imaculata de "destept". :) Dar daca afla mama cumva? :))))))) Pina la urma e treaba fiecaruia.

Cind am ajuns sa ma servesc de franceza mea universitara cultivata 5 (five, cinq, 2+3, oameni buni !) ANI, ma gindeam sa le trimit vederi de pe Coasta de Azur cu funduri goale de pe plaja (pentru ca acolo am ajuns cu franceza mea) tuturor profesorilor mei de la facultate. Iar cind m-au intrebat colegii mei francezi la prima noastra intilnire : da tu, mademoasela, de fapt, ce limba vorbesti ? am umblat cu ochii rosii de plins sub palmieri trei zile. Trei week-end-uri la rind, imi stringeam mucii pe malul marii Mediteraneene si-mi destramam minia cu fiecare pietricica aruncata in mare.

16 comentarii:

Metal spunea...

Nu stiu daca sunt in totalite de acord cu mesajul acestui post... Nu e neaparat sa fii dintr-o tara saraca sa vrei sa cunosti mai multe limbi si mai multe culturi...nu e neaparat sa fii occidental ca sa fii idiot prost...

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

Poate ca trebuia sa fac o precizare: intr-o tara saraca esti nevoit sa cauti o iesire, sa te afirmi, pentru asta ai nevoie de un CV incarcat, iar daca la compartimentul limbi ai doar romana sau rusa la activ, nimeni nu te mai ia in serios. Intr-o tara in care lumea traieste in conditii destoinice, limbile se invata doar pentru a gusta o alta cultura, se face din placere in primul rind nu doar din nevoie. Sper ca in postarea mea se simte nota de autoironie, caci e vorba in primul rind despre mine s-apoi despre lumea care gindeste ca mine :)
cliseul despre despre occidentalii prosti l-am auzit de nenumarate ori la noi in tara :(

Metal spunea...

Nu e doar un cliseu care se foloseste in RM....multi dintre cei pe care ii cunosc eu aici recunosc ca au avut posibilitatea de a cunoaste cel putin o limba straina pe langa cea nativa dar au ignorat-o. Au facut-o nu din motivul ca nu au nevoie de ea pentru CV ci din simplul motiv ca vroiau "sa-si traiasca viatza din plin". Spre deosebire de RM unde un viitor roz e un job decent care sa iti asigure viitorul familiei, ce vad eu aici ca un viitor roz e un job care sa iti asigure "joint-ul si banii pentru petrecerea de maine"....si ajung la 30-40 ani sa realizeze ca puteau sa ajunga mari personalitati daca faceau o scoala, sau o facultate sau dak stiau o limba in plus...

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

Cu cit omul are mai multi bani pentru petreceri, cu atit mai putin se gindeste sa devina vreo personalitate ;) de fapt, iarasi, suntem atit de diferiti si tare multe lucruri depind de mentalitatea in care am crescut. Unul vrea notorietate, altul doar sa traiasca in placere.

Ion Grosu spunea...

Două afirmaţii îmi par departe de adevăr:

1 - oamenii din ţările sărace tind să studieze mai multe limbi străine decât oamenii din ţările bogate

2 - Cu cit omul are mai multi bani pentru petreceri, cu atit mai putin se gindeste sa devina vreo personalitate

Este adevarat ca tinerii din Moldova studiaza limbi straine, da asta nu se intampla pentru ca Moldova este o tara saraca, ci pentru ca in Moldova exista un cult al emigratiei. Tinerii considera ca se pot realiya numai peste hotare. Multi din ei au dreptate. Tarile cu adevarat sarace din aceasta lume - Haiti, Myanmar sau Mongolia de exemplu nu apar ca oaze de multilingvism. Mai mult decat atat in tarile bogate, tinerii au acces mai mare la educatie mai buna si posibilitati de a calatori, respectiv necesitatea si posibilitatea de a studia limbi straine.

Afirmatia a doua iarasi vine din perceptia gresita a oamenilor bogati, formata in baya unei elite financiare locale tâmpite si exhibitioniste. In mare, Germania dispune de mai multi oameni bogati decat Moldova, dar nu cred ca au o criza de personalitati. Molâismul bogatilor din Moldova este o boală cunoscută - cea a nouveau-richismului si se datoreaya faptului ca acesta elita formata in scurt timp vine din presedinti de colhoz, lideri de partid şi afacerişti de moment. Trebuie să treacă cel putin o generaţie ca să înţelegem că bogăţia de fapt amplifică posibilităţile de realizare (cu toate că nu este nici necesară nici suficientă acestui scop) pe care le are fiecare din noi. Îmbogăţiţii rapid îşi trimit odraslele la studii în instituţii prestigioase şi cei din ei care au sămânţă de Om vor forma noi modele pentru elite. E nevoie de timp.

Unde-s milioanele de personalităţi din Mali?

Metal spunea...

"Este adevarat ca tinerii din Moldova studiaza limbi straine, da asta nu se intampla pentru ca Moldova este o tara saraca, ci pentru ca in Moldova exista un cult al emigratiei"

Nu cred ca de asta se invata limbile straine in MD....parintii mei in scoala au invatat franceza....inca pe timpul URSS si nu vroiau sa emigreze nicaieri....eu am inceput sa invat engleza din clasa 1, am mers la ELTC ca sa mi-o perfectionez si iarasi nu pentru a emigra ci din simpla dorinta de a cunoaste si a ma dezvolta...

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

p-u klaus

Pentru orice afirmatie se gasesc contraargumente. E si firesc, traim in medii diferite si vedem lucrurile prin prisma realitatii fiecaruia:)
"Mai mult decat atat in tarile bogate, tinerii au acces mai mare la educatie mai buna si posibilitati de a calatori, respectiv necesitatea si posibilitatea de a studia limbi straine."
E adevarat ce zici. Ca sa calatoresti de ex. in europa, nu ai neaparat nevoie de germana, italiana, poloneza etc. E suficient sa cunosti doar engleza si te descurci.
Pornesc de la exemple ce ma inconjoara. Tineri francezi, italieni, olandezi care cu mare greu se exprima chiar si in engleza. Cu un olandez m-am inteles doar in gesturi. Nu mai stia nici o limba in afara de olandeza lui. Tinerii de aici nu sunt atit de motivati sa studieze limbi straine ca la noi in tara.

p-u boris

Din franceza pe care am invatat-o la scoala 8 ani! de zile, puteam sa fredonez pe de rost doar cele mai traditionale cintece de "La Marseillaise" pina la "Savez-vous planter les choux". Fii de acord ca nu-mi serveau la nimic intr-o conversatie cu un francez. Si eram eminenta la scoala. Metodele de predare a limbilor straine la noi in tara lasa mult de dorit. Mai ales in scoli. Dar asta e alt subiect de discutii.

Metal spunea...

Nu vreau sa spun nimic rau de educatia din Moldova...acolo am pus bazele si eu... si sunt de parerea ca fiecare tre sa faca un pic mai mult decat iti ofera scoala...

Anonim spunea...

Există şi situaţia inversă. Eu cunosc oameni care crescuseră în mediu bilingv şi considerau asta suficient pentru a se crede mari experţi într-o limbă, cînd de fapt nu ştiau decît limbajul colocvial. Mare le-a fost surpriza, cînd li s-a spus că pentru o exprimare îngrijită ar trebui să mai citească.

Am fost şi eu în situaţia asta. Am copilărit în Germania şi Austria, vorbesc fluent şi fără accent, gramatica o am în sînge. Cum însă onoarea profesională m-a obligat, am citit regulat, încă post-adolescent, "Der Spiegel", "Die Welt" şi alte publicaţii cu un limbaj mai pretenţios. Nu regret efortul făcut atunci. Azi mă pot mîndri cu un vocabular mai bogat şi o înţelegere mai nuanţată a limbii germane decît mulţi aşa-zişi nativi.

Astfel că ambele căi sînt posibile.

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

P-u boris

Oricite eforturi nu ai depune, o limba straina se simte si se cizeleaza doar in tara ei de origine. Acolo unde ea e vie si nu doar din cartile din secolul 18-19si la Alianta Franceza. Crede-ma ca decalajul e tare mare intre franceza din zilele noastre si franceza lui Maupassant pe care am invatat-o la universitate.

p-u pamfil

sa copilaresti in mai multe tari e un avantaj lingvistic simtitor. si cred ca frumuseatea unei limbi o simti numai atunci cind incepi sa descoperi lumea in ea :)

Metal spunea...

DA, se simte dar nu stiu daca neaparat se si cizeleaza....traind in tara ajuta mult pentru a incepe a gandi in acea limba si nu gandi in limba ta si dupasa traduci...Ce tine de cizelare nu sunt atat de sigur, daca sa stii slang-ul acelei limbi intra in cizilare atunci da.
Iar daca sa vorbim de exemple: cel mai simpu exemplu e limba romana, vreau sa cunosc romana lui Eminescu si Cojbuc si nu vreau sa merg in romania pentru a simti romana asta: http://www.123urban.ro/

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

boris, e o alegere a ta, strict personala, in care romana vrei sa gindesti si traiesti. Romana lui Eminescu si Cosbuc e ca mierea pentru suflet, romana din site-ul pe care l-ai adus, e romana de toate zilele, tot atit de vie si necesara ca grijile noastre cotidiene. Nu poti trai doar in sarbatoare, iti mai trebuie si rutina. Parerea mea :)

Anonim spunea...

Boris, situl respectiv e chiar distractiv, e o încercare de a face un dicţionar de argou, pentru că onor Academia sau institutele de cercetare lingvistică privesc cu pudibonderie fenomenul.

Eminescu, Coşbuc şi alţi clasici ai secolului 19 sînt buni pentru cultura generală şi dezvoltarea simţului pentru limba literaturii de atunci, mai degrabă, decît pentru limba literară actuală.

Nu toată lumea în RO vorbeşte cu cuvinte "urbane", ultima ta frază pare o răbufnire de românofonie latentă, dacă-mi permiţi.

(Nemaivorbind de argumentul ridicol, că un sit precum 123urban.ro te face să eviţi România...)

Mă rog, e problema ta. (Să nu crezi că o să plîngă amarnic românii, fiindcă nu vine Boris în România.)

Dar ia închipuieţi că unul din dreapta Prutului s-ar plînge că la Chişinău fiecare a treia expresie auzită e "blead'", "pizdets" sau "huioznaet". Şi ar zice: "nu mai vreau să merg în Basarabia, că se vorbeşte urît..."

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

ah, da! si mie mi-a placut site-ul. l-am studiat juma de noapte :)

Metal spunea...

nu au ce plange romanii ca nu merg eu acolo...e suficient sa plang eu ca nu vorbesc ei acea limba care as fi vrut eu sa o vorbeasca...plus ca eu ma refeream la alte chestii cand am comentat...eu spuneam ca nu e neaparat sa mergi intr-o tara pentru ai cunoaste limba, ca nu neaparat cunoscandui toate jegurile lingvistice simti limba acelei tari...ca nu neaparat jegul lingvistic reprezinta acea limba....asa ca nici "sloboz" si nici "bleadi" sau "pizdetz" nu sunt elementele cheie pentru a simtzi si a intelege o limba....

Kimmajuna spunea...

Un mare mulțumire de la Maria Fieraru către DR DAWN pentru că m-ai ajutat să-mi reconstruiesc casa spartă. Incoerența a fost la ordinea zilei în casa și în căsătoria mea. Soțul meu a avut o problemă al naibii și îmi sfâșie carnea de când am început să avem prea multe dezacorduri. În unele zile tocmai a plecat și nu s-a întors decât în ​​ultimele săptămâni. Am fost devastat și am încercat tot ce am putut pentru a remedia problemele, dar nu am reușit. A trebuit să caut ajutor și am fost îndrumat de un prieten să contactez DR DAWN, ceea ce am făcut. Nu am știut niciodată că va fi posibil pentru că problemele persistaseră timp de doi ani întregi. DR DAWN m-a liniştit şi mi-a spus să am încredere în el şi să cred că dorinţele mele se vor împlini. Mi-a reparat căsnicia cu relația sa puternică de reuniune de dragoste și casa mea este din nou grozavă și soțul meu este cu mine pentru a nu pleca niciodată. Contactează-l și tu și crezi că te poate ajuta pentru că nu are înregistrări proaste. Doar WhatsApp-i +2349046229159
sau e-mail-i prin: dawnacuna314@gmail.com