ATENȚIE!!!! Soacra mică s-a cărăbănit pe http://soacramica.wordpress.com/ !!!!!!!!!

duminică, mai 11, 2008

Arta de a se certa

Lumea zice că-i mai bine sa ai un talent, dar mare, decît cîteva, dar mai mărunţele. Soacra mică însă nu e de acord. Deseori se întîmplă să-ti dai seama că ai un talent cînd e prea tîrziu sau... alţii îşi dau seama că l-ai avut....după moartea ta. Şi aşa cum soacra mică e realistă de la degetele picioarelor pîna la vîrful nasului, la ceremonia distribuirii talentelor, a schimbat un talent mare pe cîteva mărunţele. Unul din ele e felul în care se cearta. Frumos, gratios şi constructiv;)))) Despre asta vom vorbi mai la vale. Nu de alta, dar tare sper să prindă bine cuiva.

Fiţi de acord că uneori certurile sunt foarte necesare. Viaţa fără certuri se transformă într-o mlaştină liniştită, fără mişcare şi puturoasă. Cînd te cerţi, te răcoreşti şi parcă prinzi la puteri. Dar răcoreala asta pe mulţi îi costă mai mult decît ar putea plăti, dupa care ramîn cu regrete. Eu am să vă învăţ cum să nu ajungeţi pînă la ele.

Regula 1
Respectaţi persoana cu care sunteţi în conflict. Respectul, dragii mei, trebuie să fie ca o frînă pentru emoţiile care fac să exploadeze măsura. Cine va reuşi să le controleze, va fi respectat la rîndul său.

Regula 2
Ascultaţi cu atenţie argumentele celuilalt. Nu-l întrerupeţi.

Regula 3
Recunoasteţi inteligenţa oponentului. Bucuraţi-vă dacă aveţi în faţă o persoană inteligentă. Aveţi doar de cîştigat.

Regula 4
Admiteţi posibilitatea de a fi înteles altfel decăt vi se pare. Adică fiţi gata să acceptaţi că mesajul n-a trecut. Incercaţi încă o dată, cu alte cuvinte.

Regula 5
Alegeţi vocabularul în care vă contraţi. Decît trei fraze lungi încîlcite, pline de injurături şi gesturi aiurea, mai bine trei cuvinte, spuse la momentul şi cu tonul potrivit, privind oponentul drept în faţă. Nu vă lăsaţi agresat verbal, nu rataţi momentul să plecaţi la timp.

Regula 6
Fiţi inteligent, în toată puterea cuvîntului. Nu uitaţi că a fi inteligent, mai înseamnă a recunoaste la timp propriile greşeli.


Ei cum? Nu-i aşa că e greu de realizat?

Păi soacra mică a ştiut ce talent sa-şi aleagă;))))) Mic, dar preţios. Celora fără darul acesta, le doresc măcar un oponent inteligent.

P. S. Nu vă legaţi cu proştii, oooof nu vă legaţi. Mai ales cu cei virtuali!!!!!

3 comentarii:

Metal spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Metal spunea...

"Nu te certa cu un prost....lumea poate sa nu observe diferenta" , nu mai tin minte cine a spus dar a spus-o bine...

Soacra mi(ţiţi)că spunea...

Bine spus. Uneori însă, mai încerci să dai omului o șansă...ca pînă la urmă... tot să regreți.